Van pen tot krop in 21 dagen

Witlof is een tweejarig gewas. De akkerbouwers, veelal in Flevoland en de provincie Zeeland, zaaien rond eind mei de witlof waaruit de zogenaamde witlofwortels of witlofpennen groeien. Als de groei van de pennen sterk is afgenomen, worden ze gerooid. Dat gebeurt tussen half oktober en half november.

De pennen worden aangevoerd op onze kwekerij, waar wij ze op maat sorteren. Een fijnere pen heeft een kortere groeiduur en geeft een fijnere krop. Dit sorteren is een belangrijk onderdeel van het proces. Wij kunnen zo een zeer goede kwaliteit witlof telen met een optimale productie.

Vervolgens slaan wij de witlofpennen op in koelcellen, waarin ze bij een temperatuur van -1,5 graden Celsius verder tot rust worden gebracht. Elke week halen wij die hoeveelheid pennen uit de koelcellen, die nodig is voor de productie van 1 week. Nadat de pennen zijn ontdooid, zetten wij ze in zogenaamde trekbakken. Daarna gaan ze naar de teeltruimte, waar het ongeveer 21 dagen duurt om uit de pennen een mooie witlofkrop te laten groeien.

Witlof groeit in het donker en op stromend water.

      

 

 

Van krop naar consument

Als er op de pennen mooie witlofkroppen staan, is het tijd om te oogsten. Oogsten betekent in dit geval dat wij de kroppen van de pennen snijden.
Direct na het snijden, verwijderen wij de laatste losse blaadjes en oneffenheden van de kroppen. Nu zijn de kroppen klaar om gesorteerd en/of verpakt te worden. De meeste witlof die wij kweken zetten wij af via de Belgische veiling Belorta. Zo komt 'ons witloof' terecht bij consumenten die er de lekkerste gerechten mee maken. 

Contact   info@zonnenbergwitlof.nl      |     +31 (0)486 45 14 07